Monday, March 14, 2011

REFLOW & REBALL

PERBEZAAN 'REFLOW' & 'REBALL'

Alhamdulillah.... Setelah sekian lama saya menceburi bidang membaiki & menservis komputer sejak beberapa tahun ni, banyak ilmu yang makin saya pelajari. Insyaallah, bermula minggu depan atau awal bulan April 2011 nanti saya akan menyediakan perkhidmatan 'REBALL GPU' kerana salama ini saya cuma menyediakan perkhidmatan 'REFLOW GPU' sahaja. Sementara menunggu Infrared Machine yang saya order dari US tiba, ada eloknya saya terangkan serba sedikit tentang perbezaan di antara 'Reflow' dan 'Reball' kepada pengguna notebook lebih lebih lagi kepada pengguna yang sedang memiliki dan menggunakan notebook yang mempunyai GPU Nvidia mahupun ATI.


Setelah sekian lama mengguna notebook, GPU anda akan mengalami kerosakkan. Apabila kerosakkan GPU melanda, anda akan dapati laptop anda tiada paparan di skrin sedangkan LED HDD anda berkelip seperti biasa. Kerosakkan GPU ini biasanya di sebabkan bebola timah di bawah GPU anda sudah mengalami keretakkan yang biasanya tak dapat di lihat oleh mata kasar. Oleh itu, cara untuk menyelesaikan masalah GPU ini hanya ada 3 cara sahaja seperti di bawah :

1- Reflow
2- Reball
3- Menukarkan GPU kepada yang baru.


REFLOW
Kerja kerja reflow adalah di antara kerja yang paling mudah untuk membaiki GPU tetapi bersikap sementara dan biasanya kerja reflow ini hanyalah di lakukan oleh AMATUR kerana tidak menggunakan banyak peralatan dan pengalaman dan memakan masa yang singkat. Rata-rata laptop yang di reflow akan bertahan sekitar 1 minggu ~ 2 bulan sahaja bergantung kepada cara penggunaan dan model notebook itu sendiri. Kos pembaikian dengan cara reflow adalah sekitar RM 50 ~ 100 sahaja.
Reflow hanyalah memanaskan GPU dengan harapan mencairkan dan mencantumkan kembali mana mana bebola timah yang mengalami keretakkan. Tetapi kerja reflow ini memerlukan chemical khas dan menggunakan alatan dan mesin khas dengan suhu tertentu. Jangan sesekali menggunakan minyak kerana ini akan membuatkan motherboard anda rosak terus.REBALL
Kerja reball ini pula agak berat kerana banyak peralatan yang di perlukan dan kemahiran yang tinggi di perlukan untuk kerja reball. Kerja reball ini lebih rumit jika di bandingkan dengan reflow. ketahanan GPU yang di reball boleh menjangkau ke 1 setengah tahun dan kos untuk reball ini pula sekitar RM 150 ~ 300.
Setelah bebola timah GPU mengalami keretakkan, biasanya tidak akan dapat di pulihkan atau di kukuhkan semula seperti yang asal walaupun di reflow menggunakan peralatan canggih atau meggunakan chemical yang bagus. Oleh itu, reball adalah satu satunya cara yang paling berkesan.


Reball adalah kerja menggantikan bebola timah di bawah GPU dengan bebola yang baru. Biasanya kerja reball untuk satu notebook boleh mengjangkau ke 3 ~ 4 jam. Biasanya GPU akan di angkat menggunakan perlatan khas dan bebola timah yang lama akan di bersihkan dari GPU dan motherboard. Setelah bebola timah yang lama di bersihkan, bebola timah yang baru akan di letakkan menggunakan acuan yang di tempah khas dan GPU akan di di patrikan kembali ke motherboard menggunakan mesin Infrared yang khas.


Bagi pengetahuan pengguna, reball hanya berkesan untuk GPU yang masih belum di reflow atau GPU yang masih berfungsi kerana sesetengah GPU gagal berfungsi setelah di flow kerap kali atau di reflow dangan cara yang tidak betul dengan suhu yang tidak sesuai. Bagi GPU yang sudah rosak, hanya ada 1 cara sahaja untuk membaik pulih kembali motherboard iaitu menukarkan GPU kepada yang baru.
CHANGE GPU
Change GPU dalam bahasa melayunya adalah tukar GPU. Tukar GPU ini boleh di katakan senang sedikit kerjanya jika di bandingkan dengan reball kerana GPU yang baru biasanya datang bersama dengan bebola timah. Hanya bersihkan motherboard dan patri GPU baru. Itu sahaja... Walaupun agak senang kerjanya, kos untuk GPU yang baru termasuk kos pemasangan pula boleh mengjangkau sehinggan RM 350 tetapi pengguna di jamin berpuas hati kerana motherboard anda akan menjadi seolah olah motherboard yang baru kerana GPU adalah salah satu komponen yang penting dalam sesebuah laptop.
Setelah anda baca keterangan saya di atas, saya rasa anda boleh nilaikan dan membuat pilihan anda sendiri yang mana anda akan pilih... Jangan mudah tertipu dengan juruteknik yang meminta kos yang tinggi untuk membaiki laptop anda sedangkan hanya menggunakan langkah 'REFLOW'.

Hubungi saya untuk khidmat nasihat....

017-9911659 - Hafiez ( JB )
010-7070997 - Man ( Mersing )

4 comments:

 1. sy nk tny harga untuk machine 2 berapa ye?

  ReplyDelete
 2. so bro kirenye bro bleh buat la reballing/reflow ni sndiri?ke kne hntr tmpt special utk buat reballing/reflow ni?kalo kena hntr bro tau kt mne?

  alan

  ReplyDelete
 3. Salam 1 Malaysia...
  Harga mesin yang di gunakan untuk process Reball boleh mencecah hingga sekitar RM 30,000.00 atau lebih. Di kedai kami, kami menyediakan perkhidmatan menservis dan membaiki termasuklah process reballing tanpa menghantar ke mana mana tempat lain kerana kami mempunyai hampir 95% kelengkapan dan mesin yg di perlukan untuk process membaikpulih motherboard.

  Terima Kasih
  0179911659

  ReplyDelete
 4. Ps3 bley reball tak? Saya area KL..

  ReplyDelete