Sunday, March 27, 2011

TOSHIBA SATELLITE M200 HANG NO DISPLAY FREEZE

Kepada sesetengah pengguna laptop Toshiba model Satellite M200, pastinya ada yang pernah mengalami masalah seperti "Hang, Freeze, No Display" dan sebagainya... Jika di amati, laptop model ini hanya mangalami kerosakkan apabila di sambungkan dengan adapter sahaja sedangkan laptop boleh berfungsi 100% tanpa masalah apabila tidak di sambungkan dengan adapter dan di hidupkan menggunakan tenaga bateri sahaja.

Seandainya anda pernah mengalami kerosakkan seperti ini, anda bolehlah mencuna satu cara untuk menyelesaikan masalah ini. Sila ikuti langkah langkah di bawah :

1- Hidupkan laptop anda dan tekan F8 secara berterusan
2- Pilih "Safe Mode" sebagai pilihan untuk boot windows
3- "Right Click" di ikon "My Computer" dan pilih "Properties"
4- Cari dan klik "Hardware" dan klik "Device Manager"
5- Klik "+" di ikon "Processor" dan anda akan dapati 2 lagi ikon muncul di bawahnya
6- "Disable"kan salah satu daripadanya atau kedua duanya sekali
7- Restart dan boot windows secara Normal.

Dengan cara seperti yang saya lampirkan di atas, saya harap masalah anda akan dapat di atasi tetapi hanya untuk sementara. Sekiranya masalah yang sama berulang lagi selepas beberapa bulan, anda perlu memeriksa motherboard di bahagian CPU. Di sekitar atau belakang CPU, anda perlu memeriksa satu persatu komponen sehingga komponen yang rosak. Biasanya anda perlu mempunyai sedikit kemahiran tentang elektronik untuk melakukan kerja kerja pemeriksaan motherboard dengan alatan yang lengkap.


Masalah jenis ini berlaku di sebabkan kerana kegagalan CPU berfungsi secara normal atau kekurangan volatge yang di bekalkan kepada CPU untuk berfungsi secara normal. Jika anda tidak mempunyai kemahiran tentang elektronik atau tidak mempunya alatan khas, anda bolehlah menghantarkan laptop anda untuk di baiki kepada saya dengan kos sekitar RM 150 ~ 180. Hubungi saya di :

017-9911659 - Hafiez ( JB )
010-7070997 - Man ( Mersing ) 

No comments:

Post a Comment